Definiţie. Dacă la intersecţia a două drepte concurente a şi b unul dintre unghiurile ce se formează în jurul punctului lor de intersecţie este un unghi drept, atunci cele două drepte concurente se numesc drepte perpendiculare sau drepte ortogonale. Notaţie. (“a perpendicular pe b”; “dreptele a şi b sunt perpendiculare”) sau (“b perpendicular pe a”; “dreptele a şi b sunt perpendiculare”).
Dintr-un punct M, exterior unei drepte date a, se poate duce pe dreapta a o singură perpendiculară. Punctul M’, unde perpendiculara MM’ intersectează dreapta dată a, se numeşte piciorul perpendicularei duse din punctul M pe dreapta a. Distanţa dintre punctele M şi M' se numeşte distanţa de la punctul M la dreapta a. Aşadar, prin distanţa de la un punct la o dreaptă vom înţelege distanţa dintre punctul considerat şi piciorul perpendicularei din acel punct pe acea dreaptă.
Într-un punct N al unei drepte a există o singură perpendiculară pe dreapta a. În acest caz, piciorul perpendicularei este chiar punctul N; deci, distanţa de la N la dreapta a este lungimea segmentului ”nul", adică este egală cu zero.
Definiţie. Mediatoarea unui segment este dreapta perpendiculară pe segment în mijlocul segmentului. Mediatoarea unui segment este unică, adică un segment are o singură mediatoare.
Definiţie. Dacă două drepte care se intersectează nu sunt perpendiculare, atunci se spune că una este oblică faţă de cealaltă.
|