Pagina principală Programe utile
 

Programe utile

PDF Imprimare Email

Pentru ca simbolurile matematice să fie afişate în browser, trebuie să descărcaţi şi să instalaţi programul MathPlayer, realizat de firma Design Science.

 

Descarcă MathPlayer 

 

După ce aţi descărcat fişierul MathPlayerSetup.exe de la adresa prezentată mai sus, se porneşte instalarea cu enter pe acest fişier. Va apărea o fereastră numită Open File - Security Dialog în care se trece cu Tab pe butonul Run şi se apasă Enter sau Space. Porneşte instalarea MathPlayer şi în prima fereastră este selectat butonul Next, care se apasă cu Enter sau Space. A doua fereastră prezintă acordul de licenţiere. Se apasă săgeata în sus pentru a activa butonul radio care precizează că sunteţi de acord cu termenii acordului de înregistrare. Apoi se ajunge cu tab pe butonul Next care trebuie apăsat. Se face instalarea şi apare o fereastră în care se anunţă finalizarea. Este activat butonul OK care trebuie apăsat. Pentru ca MathPlayer să funcţioneze corect, este necesară repornirea browserului după instalare.

 

În mod predefinit, JAWS şi MathPlayer citesc formulele matematice în limba engleză. Pentru ca JAWS să citească formulele în limba română, descărcaţi fişierul de mai jos, dezarhivaţi-l şi copiaţi conţinutul folderului Matematica cu JAWS în C:\Documents and Settings\%numele dumneavoastra de utilizator%\Application Data\Freedom Scientific\JAWS\%versiunea dumneavoastra de JAWS%\Settings\Enu. Acceptaţi înlocuirea fişierelor de script pentru Internet Explorer. Opriţi şi reporniţi JAWS-ul.

 

Descarcă Matematica cu JAWS.zip

 

Apoi, deschideţi cu Internet Explorer fişierele XML cuprinse în manualul sau culegerea pe care aţi descărcat-o. Apăsaţi ctrl+shift+M pentru a activa dicţionarul de simboluri matematice. JAWS va anunţa: Dicţionarul de matematică a fost activat. Repetaţi utilizarea acestei combinaţii de taste de câte ori urmaţi un link în cadrul cărţii sau navigaţi între ferestre. Pentru a reveni la dicţionarul obişnuit al JAWS-ului, apăsaţi ctrl+shift+N.

 

Dacă aveţi dificultăţi la instalarea programelor sau la citirea documentelor, trimiteţi un email la Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza şi vă vom ajuta la rezolvarea problemei.