Pagina principală Matematică distractivă
 

Matematica distractivă

16. Într-o poiană PDF Imprimare Email

Într-o poiană se aflau, la un moment dat, o mulţime de veveriţe şi de păsărele. Dacă le numărai capetele, erau în total 125. Dacă le numărai picioruşele, erau 140 de perechi.
Cîte veveriţe şi cîte păsărele se aflau în acea poiană?

 
17. Crescătorii de capre PDF Imprimare Email
Gheorghe şi Ilie, doi crescători de capre din sudul ţării, au 300 de capre negre şi albe. Fiecare crescător are capre negre şi albe. Adunând, în acelaşi ţarc, caprele albe ale lui Gheorghe cu caprele negre ale lui Ilie se obţin 230 de capete. Numărul caprelor negre ale lui Ilie este cu 70 mai mic decât numărul caprelor albe ale lui Gheorghe, iar numărul caprelor negre ale lui Gheorghe este cu 30 mai mare decât numărul caprelor albe ale lui Ilie.
a) Câte capre albe şi negre are Gheorghe, respectiv Ilie ?
b) Câte picioare au, împreună, caprele albe ale lui Gheorghe cu caprele negre ale lui Ilie ?
 
18. Cînd nu ai formule... PDF Imprimare Email

La un liceu industrial, profesorul a tăiat dintr-o foaie de tablă o suprafaţă neregulată şi i-a cerut unui elev să afle ce arie are. Elevul a privit această            suprafaţă mărginită de nenumărate linii drepte, frînte şi curbe, a căutat prin cărţi formule şi, bineînţeles, n-a găsit nimic, pînă cînd i-a venit ideea salvatoare. în cîteva minute a aflat care era aria acelui obiect ciudat.
Puteţi spune cum a procedat elevul.

 
19. Robinetul deschis PDF Imprimare Email

Astupînd orificiul de scurgere şi dînd drumul unui robinet, cada se umple în 5 minute. Dacă scot apoi dopul, apa strînsă se scurge în 7 minute. Desigur, apa curge în cadă şi se evacuează uniform.
într-o zi, am deschis robinetul la baie şi în clipa aceea a sunat telefonul. N-am apucat să pun dopul la orificiul de scurgere şi m-am dus la telefon. Am vorbit ce am vorbit şi cînd am revenit în baie, cada tocmai se umpluse. Ştiind că de la baie la telefon fac 15 secunde, puteţi spune cît a durat  convorbirea?

 
20. Cîţi ani ai? PDF Imprimare Email

- Nu ştiu cîţi ani ai, nu te întreb, nu mă uit în actele tale, dar pot afla ziua, luna şi anul în care te-ai născut!
- Cum ?
- Uite, ia o hîrtie, un creion şi fă calculele pe care ţi le spun eu, fără să mi le arăţi.
- De acord.
- Scrie cifra care reprezintă ziua ta de naştere şi înmulţeşte-o cu 20. Dacă ai terminat, spune-mi care este cifra ta preferată ?
- Ştiu eu?! Să zicem 9.
- Adună la produsul obţinut 99. Acum înmulţeşte rezultatul cu 5. La cele obţinute, adună numărul ce reprezintă luna în care te-ai născut. De pildă, pentru ianuarie 1, pentru februarie 2, pentru martie 3 etc. Ai acum o sumă pe care te rog s-o înmulţeşti din nou cu 20, iar la produs aduni iarăşi 99. Rezultatul îl înmulţeşti din nou cu 5 şi, în sfîrşit, adaugă numărul format din ultimele două cifre ale anului naşterii. Eşti gata? Ai calculat bine? Acum verifică dacă numărul obţinut oferă vreun indiciu asupra datei naşterii.
- Nu  oferă nici un indiciu.
- Atunci spune-mi acest număr.
- 331051.
- E clar, te-ai născut la 28 octombrie  1956.
- Exact. Cum ai aflat?
Într-adevăr, cum a făcut această scamatorie? Cum a dedus data naşterii? Răspunzînd, poate găsiţi şi o formulă aplicabilă oricărei persoane, indiferent chiar de cifra pe care aceasta o preferă.

 
<< Început < Anterior 1 2 3 4 5 Următor > Sfârşit >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL